Kvety vo Vašej izbe.

05.10.2020 00:00

Feng shui ponúka množstvo nástrojov, pomocou ktorých si môžeme vylepšiť svoje obydlia a kvalitu života. Neexistuje lepší spôsob harmonizácie vonkajšieho a vnútorného prostredia, než začleniť do interiéru rastliny.

Takmer všetky rastliny vnášajú priaznivú energiu do miestnosti a pomáhajú stimulovať aktivitu príslušnej oblasti pakua.

Rastliny sú živé bytosti, preto si niektorí ľudia dokážu vytvoriť k nim neobyčajne silný vzťah. Zdravé rastliny symbolizujú rast, obnovu, silu a vitalitu. Chradnúce rastliny majú opačný efekt, pretože ich oslabené vyžarovanie ovplyvňuje okolitú energiu negatívne. Keď ochorejú, je za tým vždy nejaké posolstvo pre pestovateľa. Ich smutný vzhľad vysiela do podvedomia signál, že niečo nie je v poriadku, že určitá úloha sa nebude vyvíjať optimálne.

Akú rastlinu a kam?

Ak by sme mali vziať do úvahy všetky potrebné aspekty pre harmonický domov (cyklus tvorby a kontroly, jin a jang, pakua), museli by sme zapísať celé jedno číslo Slova Šaľanov. Väčšinou sa pre nejakú rastlinu rozhodneme intuitívne, pociťujeme k nej sympatie alebo sa nám jej vyžarovanie nepáči.

Podľa tohto výberu je možné urobiť aj analýzu osobnosti. Uvediem príklad: ak si človek vyberá kvety priraďované prvku zem, ide o osobu vyrovnanú, zrelú, so serióznym vystupovaním, veľmi spoľahlivú. Ak na druhej strane človek odmieta napríklad rastliny prvku ohňa, môže tejto osobe chýbať sebavedomie, humor, otvorenosť. Takže pri výbere je potrebné sa zaoberať nielen príjemnými pocitmi, ale aj odmietavými, pretože práve tie nám ukážu, ktoré aspekty vašej osobnosti vám chýbajú alebo ich zanedbávate.

Obývacia izba – miesto stretnutí, najčastejšieho pobytu, je tu najviac miesta pre aranžovanie. Umiestňujeme sem kvitnúce i stálozelené rastliny podľa vlastného výberu, oživením môže byť čerstvá kytica na stole, vhodný obraz a harmonicky tu pôsobí soleirolia – rodinné šťastie – Soleirolia soleirolii.

Spálňa – pokojné a tiché miesto, dôležité je aby boli kvety guľatolisté (špicaté listy vytvárajú ša energiu – jedovaté šípy). Svojimi obrovskými listami zachytáva energiu a harmonizuje ju lipka africká – Sparmania africana.

Kuchyňa – druhá najdôležitejšia miestnosť v dome, mala by byť harmonicky, zmysluplne a výrazne zariadená. Na parapete sa bude dariť bylinkám ako je pažítka – Allium schoenoprasum – vyrovnáva nerovnováhy a u žien podporuje ženskosť, alebo petržlen – Petroselinum crispum – ktorý podporuje harmóniu a komunikáciu.

Detská izba – miestnosť povzbudzujúca radosť, hravosť, fantáziu. Vhodný je zelenec chocholatý – Chlorophytum comosum , valota purpurová – Cyrtantus, filodendron – Philodendron erubescens, Philodendron lyrata– čistia a vyrovnávajú energiu v miestnosti.

Pracovňa – miesto na sústredenú činnosť, najvhodnejšie je umiestniť kvety na pracovný stôl - rezané alebo v kvetináči. Výborná je amarylka, zornica – Hippeastrum –hybridy, ktorá pôsobí veľmi inšpiratívne.

A ešte niečo.
Suché kvety predstavujú vyhasnutý život, sú mŕtve a mali by sa používať len ako ojedinelá dekorácia na veľmi krátke obdobie.  

Rastliny pomáhajú človeku, pôsobia nenápadne ale vytrvalo a majiteľovi, ktorý sa o nich stará, sa vedia odvďačiť. S aj prvou ochrannou bariérou pred negatívnymi vplyvmi zvonku. Sú aj indikátorom duševnej čistoty a zdravia miestnosti, v ktorej sa nachádzajú. Rastliny sú najúčinnejším ochranným a harmonizačným prostriedkom Feng Šuej. Netreba to však s nimi preháňať.

        Z nasledujúcej ponuky si odporúčame vybrať len niektoré rastliny, najlepšie také, ktoré sa majiteľovi páčia na prvý pohľad. Väčšina rastlín je vhodná do všetkých zón, ak je však umiestnená v zóne svojho živlu, prináša viacnásobný efekt a účinok pre svoje okolie.

 

 Základným princípom podľa starého čínskeho umenia feng shui je rozprúdiť pozitívnu energiu CHI v súlade s prírodnými živlami. Aj keď Feng shui pochádza z Číny je veľmi ľahké aplikovať toto krásne a zaujímavé učenie aj v európskych krajinách.

Všetko okolo nás (nábytok, izby, ľudia, farby, svetové strany,...) sú nositeľmi rôznych prírodných živlov – voda, drevo, oheň, zem a kov. Každý živel má patričnú energiu, ktorá môže na nás vplývať pozitívne ale aj negatívne. Správnym usporiadaním miestností v objekte a umiestnením jednotlivých predmetov, dekorácií a prvkov môžeme pozitívne ovplyvniť živly, ktoré budú produkovať svoju energiu a tá zas ovplyvní ľudí v danom priestore. Každej svetovej strane dominuje určitý prírodný živel a zároveň mu prislúcha aj určitá životná sféra. Je len na nás, akými farbami, doplnkami a symbolmi feng shui vytvoríme. Pozitívne vibrácie v priestore budú na nás pozitívne vplývať a tak načerpáme harmóniu, silu a pokoj.
Feng shui má viacero úrovní a preto má široké možnosti v pomoci k lepšiemu kvalitnejšiemu a zdravšiemu životu.

Kvetiny v byte - podpora dobrej čchi

Na kvety je vždy príjemný pohľad a navyše podporujú tok pozitívnej energie čchi. Rastliny v kvetináčoch a čerstvé rezané kvety sú najlepšie. Mŕtve kvety naopak tvoria negatívnu čchi a tak hneď ako začnú vädnúť, vyhoďte ich. Vhodnou alternatívou pre zamestnaných sú umelé kvety. Musia však byť čisté a bez prachu, inak sa na nich bude usadzovať a stagnovať negatívna čchi. Rôzne kvety majú rôznu energiu a vplyv na naše prostredie a zmysly. Ideálne sú rastliny s guľatými listami a farebnými kvetmi. Ostré dlhé listy paliem a podobných rastlín majú naopak energiu ako nôž, bodavú a ostrú. Čím sú kvety pestrejšie, tým lepšie.

 

Zdroj internet